KURIJA NESPEŠ

Svatko tko posjeti zelinsko Prigorje pronaći će dubok, zeleni mir vinorodnih brežuljaka istočkanih dvorcima, kurijama i kapelicama. U tim je dvorcima i ladanjskim kućama nekoć obitavalo plemstvo jer ovo je oduvijek miran i pitom kraj, kao stvoren za uživanje, odmor i promišljanje.

Litterarii smješta svoju vinogradarsku i vinarsku proizvodnju u jednu od takvih kurija – kuriju Nespeš, izgrađenu 1794. kao ladanjsko imanje. U podrumu kurije Nespeš od davnina se proizvodi vino – kurija je često mijenjala vlasnike, no proizvodnja vina nikad nije prestala, čak ni kad je zgrada kurije nakon Drugog svjetskog rata prenamijenjena u osnovnu školu.

FILOZOFIJA

Danas našu školu vodi Goran Hanžek, čije iskustvo i znanje jamči da je upravo Litterarii vrijedan pažnje svih znatiželjnika i zaljubljenika u vino. Naša današnja škola je škola u prirodi koja nas uči ispunjenijem životu, gdje nema toliko stresa, ali zato ima više zadovoljstva i zahvalnosti na svemu dobivenom, stečenom i proživljenom.

Plavozelena impresija krajolika, mir i tišina i arome, okusi i mirisi zavičaja ostat će s nama zauvijek, kao topla lekcija iz boljeg, ispunjenijeg življenja.

Vina Litterarii elegantna su i aromatična vina stvarana s ljubavlju i iskustvom, vina koja zrcale bogatstvo okusa i mirisa ovoga brežuljkastog kraja – svaka čaša, ispijena u šetnji kroz mirni vinograd ili uz vrhunski pripremljenu večeru podučit će nas novom užitku.

Kurija Nespeš, dom Litterarii vina, škola je gdje je najbolja ocjena odličan osjećaj ispunjenja i bogatiji život i zaista je pravi užitak biti učenikom ove škole.

Litterarii, škola za ispunjeniji život

IME LITTERARII

Ime Litterarii dolazi od latinskog naziva za osnovnu školu, ludus litterarius, ali i od latinskog rarus, u značenju rijedak, poseban i nesvakidašnji, što savršeno odražava našu filozofiju i naša vina.

Litterarii sjedinjuje svoju školsku i vinarsku tradiciju s osobnošću vlasnika na jedinstven način, a time isprepliće prošlost obilježenu generacijama učitelja s kontinuumom vinogradarskog i vinarskog postojanja kurije Nespeš.

NAŠ TIM

Naš je tim malen, ali složan. Obitelj, reklo bi se, jer obitelj i jesmo. Vodi nas ljubav prema vinu, gastronomiji i dobrom življenju, usmjerava nas stručnost i enološko iskustvo stjecano godinama, a pokreće nas strast i entuzijazam.

Našu vinariju osnovao je i vodi Goran Hanžek koji više od 30 godina aktivno sudjeluje na hrvatskoj vinskoj sceni. Goran je dosad ostvario nekoliko značajnih enoloških projekata, poput Vinarije Meneghetti u Istri. Njegovo iskustvo, znanje i poštovanje prema prirodi najbolji je jamac kvalitete vina Litterarii.

GORAN HANŽEK – osnivač i vlasnik
MATEA HANŽEK – CEO i marketing
MARIN RIMAC – direktor prodaje
ŽELJKO ANDABAKA – winemaker (enolog)
TOMISLAV DREMPETIĆ – asistent winemaker (enolog)
IVICA SUŠEC – vinogradar
IRENA HANŽEK – events i dizajn
STJEPAN JURČEC – projektiranje i razvoj