VINOGRADI

Naša vina nastaju na najboljem položaju – zelinsko Prigorje smješteno je na 45. paraleli, kao i mnoge najcjenjenije vinogradarske regije svijeta – Pijemont, Val du Rhone, Bordeaux, Oregon i druge, stoga nije ni čudo što su ovdašnja vina toliko bogata aromom.

Vinogradi vinarije Litterarii položeni su na južnim padinama Medvednice na nadmorskim visinama od 190 do 220 metara, uz obilje sunca koje im pruža njihova savršena pozicija. Vinogradi su zasađeni 1989. godine sortama iznimnog potencijala kojima dominiraju Chardonnay, Silvanac zeleni, Rizling rajnski i Sauvignon bijeli. Ekspozicija i položaj vinograda, uz superiornu zrelost nasada i idealne klimatske uvjete, čine ovaj terroir jedinstvenim na vinskoj mapi kontinentalne Hrvatske.

SORTIMENT

Chardonnay

Chardonnay je kozmopolit koji potječe iz sjeveroistočne Francuske, nastao spontanim križanjem Pinota (najvjerojatnije crnog) i manje poznate sorte Gauois blanc. Nedavno je utvrđeno kako je Gauois blanc sorta hrvatskog podrijetla, Belina starohrvatska. Rasprostranjen je po cijelom svijetu, a posebno u Francuskoj i Kaliforniji.

Sauvignon bijeli

Sauvignon bijeli predstavlja jednu od najpoznatijih sorata i brandova na svijetu. Tome svjedoči i francuska uzrečica koja vina od ove sorte naziva „vinom kraljeva“. Ime Sauvignon pak dolazi od francuske riječi sauvage, divlji, što se dovodi u vezu s podrijetlom ili privlačnošću njegovih vina.

Rizling rajnski

Rizling rajnski jedna je od najpoznatijih, ali i najstarijih sorata na svijetu – prvi se put spominje još davne 1435. godine. Za njezin značaj i širenje u Njemačkoj i svijetu zaslužni su benediktinci iz samostana Johannisberg u Rheingauu, gdje je tijekom 18. stoljeća i počeo intenzivan uzgoj.

Silvanac zeleni

Silvanac zeleni je sorta koja potječe iz Austrije, iako je najveću ekspanziju i popularnost doživjela u Njemačkoj. Danas mu je i poznato podrijetlo, pa tako znamo da su mu roditelji Traminac i jedna lokalna austrijska sorta, Österreichisch-Weiß. Prema povijesnim notarima, opat Alberich Degen donio ga je u samostan Ebrach 1665. godine.

Pinot crni

Pinot crni je sorta koja potječe iz Francuske te je izvornik čuvene grupe sorata (lat. conculta) Pinota. Naime, Pinot sivi i bijeli nastali su mutacijom DNK iz Pinota crnog. Sorta Pinot crni poznata je od davnina, pa tako tijekom 13. stoljeća pronalazimo mnogo povijesnih zapisa o uzgoju Pinota crnog na području Francuske.

Litterarii – škola za ispunjeniji život

VINARIJA

Vinarija Litterarii smještena je u impresivnom vinskom podrumu kurije Nespeš koji je izgrađen davne 1794. godine i u kojem su se stoljećima čuvala izvrsna vina ovoga kraja. Naša vinarija danas je opremljena najsuvremenijom opremom koja omogućuje proizvodnju vina najviše kvalitete, od prerade grožđa do dozrijevanja vina u drvenim bačvama.